Yağlar Hakkında Faydalı Bilgiler

HANGİ YAĞ ÇEŞİTLERİ?

Doymuş yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoğul doymamış yağlar olarak kendi içinde çeşitlere ayrılan yağlar, farklı özellikler taşımaktadır. Et, yumurta, süt ve süt ürünlerinden elde edilen yağlar hayvansal kaynaklı yağlardır ve doymuş yağlar sınıfında yer almaktadır. Zeytin, konola ve fındık gibi bitkisel kaynaklı yağlar tekli doymamış yağlar arasında gemektedir. Mısır, ayçiçeği ve soya yağları ise tekli doymamış yağlar arasında gelmektedir. Doymamış yağlar uzmanlar tarafından tüketilmesi en fazla önerilen yağlardır.


AYÇİÇEK YAĞININ FAYDALARI

Halk arasında genellikle kızartma yağı olarak bilinen ve bu şekilde kullanılan ayçiçek yağının bilinmeyen birçok faydalı yönü vardır. Bu yazımızda sizlere ayçiçeği yağının faydalarını hazırladık. Özellikle yaşı ilerlemiş kişiler kolestrol ve tansiyon şikayetlerini sıklıkla dile getirirler. Ayçiçeği yağı kolestrol ve tansiyonu düzenli hale getirir. Yine şeker hastalığına yakalanmış kişilerin şekerini dengelemede oldukça önemli bir besindir. Yaşı ilerleyen kişilerde görülen Alzheimer hastalığı içinde oldukça önleyicidir. İnsan vücudu için daha birçok yararı bulunan ayçiçek yağı içerisinde bulundurduğu A, D, E ve K vitaminleri sayesine hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Öte yandan ciltte sıklıkla karşılaşılabilecek olan çıban, sivilce, egzema gibi rahatsızlıkların tedavisinde de etkili bir çözüm yoludur. Kemiklerin, dişlerin güçlenmesi hususunda faydalıdır. Spermlerin de güçlenmesini sağlayan Ayçiçek yağı, prostat kanseri riskini de azaltmaktadır. Ayrıca Ayçiçek posalı bir besindir. Posalı besinlerde kanserli hücrelerin vücutta barınmasını engeller.


ZEYTİN YAĞININ FAYDALARI

Zeytinyağındaki bitki besin maddesi, ibuprofen'in inflamasyonu azaltmadaki etkisini taklit eder ve bu da meme kanseri riskini ve nüksünü azaltabilir. Skualen ve lignanlar, kanser üzerindeki olası etkileri için incelenen diğer zeytinyağı bileşenleri arasındadır. Geleneksel olarak, kalp hastalığı ve diyabet gibi çeşitli hastalıkları önlemek için düşük yağlı bir diyet reçete edilir. Çalışmalar, yüksek yağlı diyetlerin kanser ve diyabet gibi bazı hastalıkların riskini artırabildiğini gösterirken; bilimsel bir çalışmada, zeytinyağı açısından zengin bir Akdeniz tarzı diyetin, düşük yağlı bir diyete kıyasla yaklaşık % 50 oranında tip II diyabet riskini azalttığını gösterdi. Tip II diyabet, diyabetin en yaygın ve önlenebilir şeklidir. Tıp uzmanları, zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlardan kilo almanın çok zor olduğunu öne sürüyorlar. Bu Akdeniz'e özgü yağ ile ilgili yapılan araştırmalar, kilo kaybı için kullanılması konusunda olumlu sonuçlar vermiştir ve tereyağ ve kalorili yüklü diğer yağlar için mükemmel bir alternatiftir. Zeytinyağı, antienflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri olan polifenoller bakımından zengindir. Sonuç olarak, kullanımı patojenik bakteri üremesini engellemeye ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. Zeytinyağının sindirim sürecine yardımcı olduğu bilinmektedir. Sindirim sistemini temizlemek ve barsak hareketlerini iyileştirmek için tıbbi bir yağ olarak kullanılır. Antioksidanlar bakımından zengin olan zeytinyağı, insan vücudunun doğal yaşlanma sürecini yavaşlatır. Kozmetik ürünlerde ve doğal bitkisel tedavide kullanıldığında cilde doğal bir parlaklık vererek harikalar yaratır. Zeytinyağı kullanımı ayrıca, müshil etkisine sahip olan safra kesesi taşlarının önlenmesinde etkilidir. Genellikle safra kesesi temizliği yapan insanlar tarafından kullanılır. Zeytinyağı, daha güçlü hücre duvarları oluşturmaya yardımcı olan polifenoller içermektedir. Aynı zamanda arter duvarlarının esnekliğini artırarak sizi çeşitli kalp hastalıklarına karşı korur.


MISIR YAĞININ FAYDALARI

Mısır yağı içerisindeki alfa-tokoferol ve E vitamini ile bağışıklık sisteminin işleyişini geliştirmeye yardımcı olan bir form içerir. Hastalıklara karşı koruma sağlamak ve bünyeyi daha sağlam tutmak için de mısır yağı düzenli olarak yemeklerle ve salatalarla tüketilebilir. Yapılan çalışmalar; çoklu doymamış yağ asidi içeren (Mısır yağı gibi) diyetlerin, yüksek oranda tekli doymamış yağ içeren diyetlere oranla lipoprotein metabolizması üzerinde daha olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Mısır yağı ile yapılan diyetin kötü kolesterol daha çok düşürdüğü gözlenmiştir. Yapılan bir çalışmalar sonucunda mısır yağı tüketiminin alt sistolik kan basıncı düzeylerini dengelediği ortaya çıkmıştır. E vitamini açısından zengin olan mısır yağı aynı zamanda güçlü antioksidan etkileri gösterir. • Vücutta bulunan serbest radikalleri ve zararlı toksinleri arındırır. İdrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Mısır yağı kolesterol emilimini, kolesterolü de düşürdüğü için kalp dostu bir yağ olarak kabul edilir. Mısır yağının düzenli tüketimi arter tıkanıklarını engeller. Mısır yağı özellikle kalp sorunları olan insanlara önerilir. Çoklu yağ asitlerini içerdiği için daha sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmasını sağlar. İdrar söktürücü özellikler: • Mısır yağı etkili bir idrar söktürücüdür.  Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını hızlandırır. Bu şekilde vücudu olası enfeksiyonlara karşı korur.


PAMUK YAĞININ FAYDALARI

Yüksek oranda linoleik asit içeriğine sahip olan pamuk yağı, LDL kolesterolün zararlı etkilerine karşı kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. İçeriğindeki diğer bir yağ asidi olan oleik asit ise iyi kolesterol olarak bilinen HDL üretimini destekler. Vücudun total kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olan pamuk yağı sağlığa olumlu etkileri nedeniyle tercih edilen bir yağ çeşididir. Pamuk yağı neye iyi gelir sorusunun cevabı, yağda eriyen bir vitamin olan E vitamininin vücutta emilimini sağlayarak, hafızanın güçlenmesini desteklemesidir. Nörolojik sistemin işleyişini düzenlemeye yardımcı olur. İçeriğindeki oleik ve linoleik asit kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Yüksek tansiyonu olanların düzenli olarak pamuk yağı kullanmaları önerilir. İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlar. Kanser başta olmak üzere bağışıklık sisteminin çöktüğü hastalıklarda önemli bir rol oynar. Bitkisel yağlar arasında yüksek E vitamini içeriği ile ideal bir seçenek olan pamuk yağı, vücutta oluşan hücre hasarlarını tedavi edici etkiye sahiptir. Vücutta oluşan yaraların çabuk iyileşmesine destek olan pamuk yağı cilde faydaları ile de ön plana çıkar. Cildin pürüzsüzlüğünde oldukça etkili olan E vitamini cilt bakımı için kullanılan kozmetik ürünlerin yapısında yer alır. Yara iyileştirici olarak kullanılan neosporin gibi merhemlerin yapısında da yer alan merhemler yara tedavisinde oldukça etkin bir rol oynar. Yemeklerde kullanılan pamuk yağı saç diplerini canlandırır, saç teli ve köklerinin güçlendirilmesini sağlar. Saç dökülmelerini engeller ve saç sağlığına iyi gelir. Yüksek kalorili olmasına rağmen vücut tarafından yakılması zor olan trans yağ içermeyen pamuk yağı kilo vermeye yardımcı olur. Vücut için yararlı olan linoleik ve oleik asit içeren yağ vücut tarafından kolayca parçalanarak enerji olarak kullanılır. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olan pamuk yağı, bağırsakların çalışmasını düzenler ve kabızlık gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. Adet kanamalarının düzenlenmesinde de önemli bir role sahip olan yağ ayrıca ateş düşürücü etkisi ile dikkat çeker. Bu yağ ile ilgili en sık sorulan sorulardan birisi de pamuk yağı basura iyi gelir mi sorusudur. Pamuk yağı hemoroid tedavisinde de kullanılır. Pamuk yağı ile hazırlanan oturma banyoları tedaviyi destekler.